Søvn

Et undervurdert helseproblem

Et undervurdert helseproblem

Søvnvansker har nå blitt så utbredt at Folkehelseinstituttet (FHI) har omtalt det som et av landets mest undervurderte helseproblem. Det er likevel mange som kan oppnå en betydelig forbedring av søvnen uten bruk av tradisjonell sovemedisin.

En av tre voksne sliter ukentlig med søvnen med redusert livskvalitet som konsekvens. Søvnvansker påvirker evnen til å tenke klart og øker risikoen får psykiske lidelser. En blir også mindre i stand til å mestre utfordringer i hverdagen og å fungere som normalt. Forekomsten av kroniske søvnvansker har økt de siste årene. Samtidig er det anslått at svært få mottar noen form for behandling. Søvnløshet inkluderer blant annet problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger og for tidlig oppvåkning om morgenen.

FHI ønsker at det satses mer på forebygging og tidlig behandling av søvnvansker. De vil også at det skal bli lettere for folk flest å ta grep for å forbedre søvnen sin uten bruk av sovemedisiner. I dag bruker til enhver tid 400 000 nordmenn sovemedisin. Selv om slike medisiner kan være hensiktsmessige ved kortvarige søvnutfordringer over et par uker, bør de unngås over lengre tids bruk. Forskning viser at det finnes mer effektive former for behandling på både kort og lang sikt.

Ved å lære om god søvnhygiene og gode søvnvaner kan en forebygge søvnvansker. Slik kan en også forbedre sin generelle livskvalitet og gjøre en bedre rustet til å møte de mange utfordringer i hverdagen.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Handlekurv
Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å gi deg den mest relevante opplevelsen ved å huske dine preferanser og gjenta besøk.
Start typing to see posts you are looking for.