Søvn

Søvnproblemer rammer mange

Søvnproblemer rammer mange

Rundt en tredjedel av Norges befolkning opplever dårlig søvn i perioder. Flere av disse har alvorlige og langvarige søvnproblemer. Samtidig vet vi at få får den behandlingen de burde.

Søvnproblemer rammer mange av oss og kan skyldes en rekke årsaker. Det er viktig å i best mulig grad forsøke å finne den konkrete årsaken gjennom bruk av kvalifisert helsepersonell. Undersøkelser viser imidlertid at få diskuterer søvnproblemer med fastlegen sin. Nesten ingen oppsøker legen spesifikt på grunn av søvnproblemer.

Insomni kalles såkalt dårlig søvn på fagspråket. Når en ikke vet den konkrete årsaken til slike søvnproblem, spesielt når de varer over tid, anbefales det sterkt at man forsøker å løse de uten bruk av tradisjonell sovemedisin. Det er flere grunner til dette. For det første avtar effekten av slike sovemedisiner over tid og kan medføre at en øker doseringen. For det andre kan langvarig bruk medføre avhengighet. Altså kan en sitte igjen med ikke bare søvnvansker, men også et avhengighetsproblem. Nyere forskningsresultater tyder faktisk på at langvarig bruk av sovemidler kan forverre søvnproblemene.

Mange som kutter ut sovemedisiner brått opplever at de får søvnproblemer. Dette gjør at de tror medisinen fortsatt har effekt. I realiteten er det bare slik at hjernen har blitt avhengig av sovemedisinen. Bruken må derfor gradvis trappes ned for å unngå dette problemet. Mange erfarer da at søvnen også forbedres. Økt bevissthet rundt dette gjør at mange av oss nå forsøker å orientere seg rundt de mange ulike behandlingsformene for dårlig søvn.

Melatonin har de siste årene fått mye oppmerksomhet. Dette på grunn av dette preparatets effekt på søvn og døgnrytme. I tillegg har det vært fokusert på andre positive effekter, som økt levealder og sterkere resistens mot sykdommer. Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen, en liten struktur i hjernen. Utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer og har gitt melatonin tilnavnet «mørkets hormon».

Melatonin har klare effekter på søvn, og særlig på døgnrytmen. Før melatonin ble lovlig i Norge, kjøpte mange nordmenn dette med seg fra utlandet, der det har blitt solgt på apotekene og i butikker over mange år. Da som et kosttilskudd, som det nå også defineres som i Norge. Melatonin har ingen kjente bivirkninger og er ansett som ikke-vanedannende. Det fremstår derfor som et godt alternativ til tradisjonell sovemedisin, som vi vet har mange negative langtidseffekter. Vet å la kroppen skille ut hormon som den naturlig skal gjøre når det blir kveld og natt, har mange opplevd at det øker sin søvnkvalitet betraktelig.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Handlekurv
Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å gi deg den mest relevante opplevelsen ved å huske dine preferanser og gjenta besøk.
Start typing to see posts you are looking for.