Søvn

Klokkestilling til besvær

Klokkestilling til besvær

Vinteren står for døra og vi kjenner alle at kveldene blir lengre og kaldere. Natt til søndag 25. oktober skal vi også stille klokka én time tilbake. Etter dette er vi tilbake i såkalt «normaltid» og muligens for siste gang. Dette fordi flertallet i EU-kommisjonen stemte i mars i fjor for å avslutte praksisen med å stille klokka frem og tilbake fra høsten 2021. Bakgrunnen for dette forslaget var en undersøkelse som ble utført i 2018, hvor 4,6 millioner mennesker svarte fra alle 28 land i EU. Hele 84 % svarte at de ønsket å slutte å stille klokka frem og tilbake.

Land kan velge selv

EU-kommisjonen ønsker derfor nå at hvert land i 2021 kan bestemme selv om de vil avskaffe sommertid. Forslaget skal imidlertid først vedtas av EU-landene, noe som det heftes usikkerhet om vil skje. Norge har heller ikke bestemt seg for om klokken skal stilles i 2021. . Det vil være næringsdepartementet, der Iselin Nybø i dag har ministerposten, som vil ta denne avgjørelsen.  Vi stiller klokka den siste søndagen i mars og den siste søndagen i oktober. Hensikten har vært å bedre kunne utnytte oss av dagslyset gjennom døgnet. Landene som ligger på de nordligste breddegradene bruker sommertid fra mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april. Av naturlige årsaker bruker land ved ekvator sjeldnere sommertid. Dette da dagene der ikke varierer særlig mye i løpet av året.

Forskning på bytte av tidssoner

Søvnforsker Haral Hrubos-Strøm ved Oslo Søvnsenter mener vi bør avvikle å bytte mellom tidssoner. I en artikkel i Dagbladet 26. oktober i fjor høst kommenterer han: – Personlig setter jeg pris på lyse sommerkvelder, men forskning gir sterke holdepunkter for å velge GMT +1 som er den tidssonen vi hører til. Det sterkeste argumentet er i skolestart for ungdommer. Pubertet gir en forsinkelse av døgnrytmen, understreker Hrubos-Strøm.

En annen kjent søvnforsker, professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen, kommenterer fenomenet i samme artikkel: – Det er stor forskjell på når solen kommer fram om morgenen og når den går ned om kvelden om du bor vest eller øst i Norge. Og antall soltimer i løpet av dagen varierer jo også veldig mellom sør og nord i landet. Slike forhold kan godt ha betydning for hva man foretrekker av sommertid eller vintertid, men dette er ikke tidligere undersøkt, forteller han. Bjorvatn er leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer og ansvarlig for undersøkelsen. – God og nok søvn er avgjørende for å fungere bra og beholde god helse, bekrefter professoren, og har selv ingen sterk formening om å stille klokken sommertid eller «normaltid».

Lite søvn helseskadelig på flere måter

Selv om det å regulere klokken hver høst og vår bare innebærer en kortvarig endring av søvnlengden, viser det seg at den ene timen har ledet til uheldige konsekvenser. I en studie fra The University of Colorado, fremgikk det at det skjedde 17 % flere dødsulykker i trafikken dagen «derpå» etter overgang til sommertid. Trafikkrisiko og søvn synes altså å kunne henge sammen, ifølge eksperter.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Handlekurv
Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å gi deg den mest relevante opplevelsen ved å huske dine preferanser og gjenta besøk.
Start typing to see posts you are looking for.